Vergeten te rekken? Zo zorg je dat je het wel doet
Je ging hardlopen, je brak je eigen record tijdens je home workout en je werkte de hele dag goed. Geweldig! Maar heb je gestrekt? Of ben je weer vergeten te stretchen? Ja Ja. Dat doe je later. En als je voor de zoveelste keer bent “vergeten” te rekken of ontdekt dat je er vandaag gewoon echt geen tijd voor hebt – geloof me, je lichaam zal het je laten weten. Nu helemaal met de lockdown en de sportscholen volledig gesloten zijn, is je motivatie om überhaupt te sporten waarschijnlijk verdwenen. Laat staan strekken. Je weet dat je moet strekken en je weet dat je je beter voelt nadat je het hebt gedaan. Je fitnessdoelen komen dichterbij als je prioriteit geeft aan stretchen. Om je daarbij te helpen heb ik hieronder wat tips op een rijtje gezet, zodat je er niet meer uit komt.
7 tips voor als je regelmatig bent vergeten te rekken.
Deze 7 tips helpen jou om je fitnessdoelen te bereiken door prioriteit te geven aan stretchen.
Weet waarom rekken zo belangrijk is
Rekken verbetert niet alleen je flexibiliteit, het helpt ook om je lichaam op een workout voor te bereiden of af te koelen na een workout, om stijfheid, spierpijn en blessures te voorkomen, om de effecten van zitten te compenseren en om te ontspannen. Met voldoende stretchen verlopen je workouts over het algemeen beter en heb je ook vaak meer zin om actief bezig te zijn.
Zorg dat je eraan herinnerd wordt
Leg je yogamat, strap en/of foam roller in het zicht, op een plek waar je dagelijks langskomt. Zo wordt je er in elk geval aan herinnerd dat je moet rekken. Case in point: sinds ik mijn foam roller in een hoek van de woonkamer heb neergezet in plaats van in de kast, gebruik ik hem aanzienlijk vaker! Het kan ook helpen om je rek- en strek hulpmiddelen eens in de zoveel tijd naar een nieuwe plek te verplaatsen.
Maak van een of twee stretches een gewoonte
30 minuten stretchen werkt bloeddrukverlagend, maar het hoeft echt niet elke dag een half uur te zijn! Een paar minuutjes kan ook al veel verschil maken. Je hebt vast wel een rekoefening die je graag doet. Maak er een gewoonte van om die oefening elke dag op een vast tijdstip te doen. Zodra dat eenmaal een gewoonte is geworden, maak je het ook veel makkelijker voor jezelf om er nog een tweede (en later misschien zelfs een derde) rekoefening aan vast te plakken. Als je dan toch bezig bent…
Combineer je routines
Als je te weinig rekt en strekt vanwege een gebrek aan tijd, probeer dan eens om rekken te combineren met een van je andere routines. Is er bijvoorbeeld een podcast waar je elke week naar luistert? Dat kun je ook doen tijdens het rekken! Je kunt jezelf ook aanwennen om wat rekoefeningen te doen terwijl je wacht tot de koffie klaar is.
Plan vooruit
Dit werkt wellicht niet voor iedereen, maar als je iemand bent die met een agenda of to-do lijst werkt, kun je je rekoefeningen natuurlijk ook gewoon als item aan je dagelijkse planning toevoegen. Dat voelt in het begin misschien een beetje geforceerd, maar het is altijd fijn als je weer een item kunt afstrepen, toch? En je kunt het “vergeten te rekken” ook niet meer als smoesje gebruiken.
Maak gebruik van je technologie
Er zijn tal van handige apps die speciaal zijn ontwikkeld om je aan bepaalde dingen te herinneren, zoals dat je elk uur even moet opstaan, je ogen van het beeldscherm af moet wenden, op je houding moet letten of water moet drinken. Dus waarom zou je niet ook een rekoefening of twee aan die reminders toevoegen?
Tot slot
Heb je spierpijn? Last van je rug als je opstaat? Of valt je voet wel heel vaak in slaap? Zie dat maar als signalen dat je lijf wat TLC kan gebruiken – in de vorm van wat gerichte rek- en strekoefeningen, bijvoorbeeld. Als je leert om naar je lijf te luisteren, zal de drempel om daadwerkelijk te rekken een stuk lager komen te liggen. Daarnaast hopen wij ontzettend dat iedereen door deze lockdown komt en gezond blijft (en natuurlijk blijft rekken ;)). Geniet van de feestdagen die eraan komen en van elkaar!
Liefs,
Team FITSHE