Vegan pizza met portobello
Paddenstoelen fans opgelet!! In een van mijn favoriete kookboeken kwam ik deze vegan pizza met portobello tegen en WOW wat is dit het proberen waard! De combinatie van verschillende paddenstoelen met de andere groenten en ingrediënten vond ik echt fantastisch. Ik hoop dat jullie net zo enthousiast worden van deze pizza als dat ik ben geworden en laat het vooral weten!
Wat heb je nodig?
Ingrediënten voor 2 vegan pizza’s:
- 6 kleine portobello’s of 16 grote kastanjechampignons
- 4 rode uien
- 1 el olijfolie (om te bakken)
- 1 zakje gedroogde gist
- 250 gr bloem (voor brood)
- 10 gr gedroogde porcini
- 1/2 potje semi-zongedroogde tomaten op olie (150 gr)
- 150 gr passata
- 2 flinke bossen basilicum
- 30 gr geroosterde pijnboompitten
- 2 teentjes knoflook
- rasp van 1/2 citroen
- 30 ml citroensap (vers)
- 50 ml olijfolie
- peper
- zout
Hoe maak je deze pizza met portobello?
- Verhit de oven op 150 graden. Verwijder de steeltjes van de paddenstoelen en leg deze met de bovenkant naar onder op de bakplaat. Pel de uien en snijd in kwarten, leg ook deze op de bakplaat. Besprenkel de groenten met olijfolie en breng op smaak met zout en peper. Bak de groenten 30 minuten in de oven, draai de paddenstoelen om en bak nog eens 30 minuten.
- Doe intussen de gist in een ruime kom met 150 ml lauwwarm water, laat dit 10 minuten staan tot het schuimig is. Voeg de bloem en 1 theelepel zout toe en kneed tot een mooi en soepel deeg. Dek het mengsel af en laat het 1 uur rijzen tot het deeg ongeveer is verdubbeld.
- Laat de gedroogde porcini 10 minuten weken in 60 ml heet water. laat de zongedroogde tomaten uitlekken en bewaar de olie. Laat ook de gedroogde porcini uitlekken.
- Pureer de geweekte paddenstoelen, de zongedroogde tomaten en de passata tot een grove saus en breng op smaak met peper en zout.
- Verwijder de steeltjes van de blaadjes basilicum. Doe de blaadjes samen met de pijnboompitten, knoflook, citroenrasp en sap in een keukenmachine en draai dit tot een grove massa. Voeg al draaiend wat olijfolie toe en breng op smaak met peper en zout.
- Draai de oven zo hoog mogelijk. Verwarm de bakplaat waar de pizza zo op wordt gemaakt ook mee.
- Verdeel het deeg in twee stukken en maak er ballen van
- Rol het deeg op bebloemd bakpapier uit tot twee ovalen. Druk het midden van het deeg voorzichtig naar buiten voor een dunne binnenkant en een iets dikkere rand. Bestrijk de bodem met het tomaten mengsel, en beleg met de paddenstoelen en de ui. Verdeel er de helft van de basilicum saus over en bedruppel de pizza’s met wat van de bewaarde olie.
- Bak de pizza’s in 10 minuten mooi bruin en gaar. Verdeel er de rest van de basilicum saus over en de vegan pizza is klaar om op te eten.
Geniet van deze heerlijke pizza!
Liefs,
Team FITSHE
Bron: Brewer. D. (2019), ‘DOSIA BAKT VEGAN’