Vegan speculaasjes
Het is alweer bijna december, en dat betekent… De gezonde lifestyle soms eventjes aan de kant en tijd maken om samen met vrienden en familie te zijn. Omdat er in het leven ook af en toe plaats moet worden gemaakt voor een lekker koekje, snoepje of taartje wil ik dit overheerlijke recept met jullie delen. Zelf ben ik een enorm speculaas fan en at dat vroeger echt (te) vaak ;). Nu vind ik het echt geweldig om zelf te maken en daarna lekker van te genieten. Toen ik dit vegan-speculaas recept tegen kwam, ben ik direct in de keuken gedoken. En geloof mij, het is de moeite waard!
Wat heb je nodig?
Ingrediënten voor circa 35 koekjes:
- 110 g vegan boter
- 150 g lichte basterdsuiker
- 50 ml plantaardige melk
- 1/4 tl appelazijn of citroensap
- 250g bloem (gezeefd)
- 4 tl bakpoeder
- 4 tl gemalen kaneel
- 3 tl gemalen nootmuskaat
- 2 tl gemalen kruidnagel
- 2 tl gemalen gember
- 25 g amandelsnippers
- flinke snuf witte peper
- flinke snuf zout
Andere benodigdheden:
- (uitsteek)vormpjes
- Bakblik met bakpapier
- Evt. bloem om te bestrooien
- Huishoudfolie
Hoe maak je deze speculaasjes:
- Meng de boter, suiker en een flinke snuf zout samen in een kom en klop ongeveer 3 minuten luchtig.
- Meng in een andere kom de melk met de azijn, zit kan iets gaan schiften.
- Voeg het melkmengsel, de bloem, het bakpoeder en alle specerijen toe en kneed snel tot een stevige bal. Kneed het deeg niet te lang, zo blijft het mooi bros. Druk de bal plat en laat ingepakt in huishoudfolie minstens 30 minuten in de koelkast rusten. (Hoe langer rust, des te beter het deeg).
- Verhit de oven tot 150 °C voor. Steek uit het speculaasdeeg verschillende vormpjes en leg ze verspreid over een bakplaat bedekt met bakpapier. Bestrooi de figuurtjes daarna met wat amandelschaafsel en bak in de oven voor 25-30 minuten.
Laat, hoe moeilijk het misschien is, de speculaasjes afkoelen wanneer ze uit de oven komen. Als deze zijn afgekoeld kun je ze bewaren in een luchtdichte koekblik bekleed met bakpapier. Zo houd je de koekjes het beste goed.
Geniet ervan,
Liefs,
Team FITSHE
Dit heerlijke recept heb ik te danken aan Dosia Brewer die het kookboek ‘DOSIA BAKT VEGAN’ heeft geschreven.
Bron: Brewer. D. (2019), ‘DOSIA BAKT VEGAN’