Kaneelbroodjes
Voor de feestdagen vind ik het altijd zo fijn om iets zoets (en niet heel erg gezond) te maken. Ik vind namelijk dat een fitte lifestyle begint bij lekker in je vel zitten, en misschien is dat persoonlijk maar een streng dieet volgen tijdens de feestdagen hoort daar voor mi niet bij. Daarom ben ik voor jullie op zoek gegaan naar een toppertje! Kaneelbroodjes wie kent ze niet? Heerlijk bij het kerstontbijt maar ook gewoon als tussendoortje. Ik heb een heerlijk vegan recept gevonden die ik graag met jullie wil delen.
Wat heb je nodig?
Ingrediënten:
Voor 9 broodjes
Voor het deeg
- 1 zakje gedroogde gist
- 240 ml lauwwarme plantaardige melk
- 20 g suiker
- 40 g vegan boter (gesmolten)
- 400 g bloem
- 2 tl kaneel
- 1/4 tl zout
Voor de vulling
- 1 el kaneel
- 60 g bruine basterdsuiker
- 50 g vegan boter
- 50 g poedersuiker
- een paar druppels plantaardige melk
Andere benodigdheden: bakblik 20 x 20 bekleed met bakpapier.
Hoe maak je deze kaneel broodjes:
- Meng voor het deeg de gist met de melk en suiker in een grote kom, laat dit ongeveer tien minuutjes staan totdat het gaat schuimen. Meng er dan de rest van de ingrediënten voor het deeg door en kneed tot een soepele bal die niet te plakkerig is. Laat het deeg afgedekt en op een warme plek ongeveer 1 uur rijzen tot het deeg ongeveer verdubbeld is.
- Strooi wat bloem op het keukenblad en rol het deeg uit tot een rechthoekige lap van ongeveer 30 x 40 cm
- Meng voor de vulling de kaneel met de basterdsuiker.
- Bestrijk de lap deeg met 40 gram van de boter en bestrooi dit met de kaneelsuiker (houdt wat achter voor de buitenste rand).
- Rol de lap op vanuit de korte kant en maak het uiteinde goed vast. Snijd er met een scherp mes 9 plakken van.
- Leg de plakken met de snijkant naar boven en bestrijk met boter. Laat nog 30 minuten rijzen. Verhit de oven tot 180 graden en bak de broodjes 30 minuten gaar.
- Meng de poedersuiker met net zoveel melk tot een vloeibare pasta ontstaat en bestrijk daarmee de broodjes.
Geniet van dit overheerlijke recept net als ik ga doen :).
Liefs,
Team FITSHE
Dit heerlijke recept heb ik uit het kookboek ‘DOSIA BAKT VEGAN’ en het is zeker het proberen waard!
Bron: Brewer. D. (2019), ‘DOSIA BAKT VEGAN’